Novosti

Predstavljanje pravnog aspekta unutar prijedloga Zakona o fiskalizaciji

Objavljeno: 17. listopada 2012. - 11:32:34

Dana 15.10.2012. odražano je predstavljanje pravnog aspekta prijedloga zakona o fiskalizaciji koji je u Saboru RH prošao prvo čitanje. Tokom sredine  studenoga očekuje se i konačno izglasavanje ovoga Zakona koji ima svojevrstan upliv u svo poslovanje u RH. Predstavljanje je obavila gospođa Marijana Vuraić Kudeljan pomoćnica ravnateljice Porezne uprave. Izuzetno kvalitetno predstavljanje koje je vrlo jasno dalo do znanja svim korisnicima na koji način i kako će se cijeli tok fiskalizacije provoditi. Gospođa Vuraić Kudeljan pohvalila je suradnju sa udrugom unutar HGK jer smatra da je to donijelo dobre rezultate u samom prijedlogu Zakona te svakako je naglasila da je vidjela veliku želju svih sudionika da se ovaj Zakon provede upravo onako kako bi to trebalo biti. Predstavljanje je trajalo dva sata, nakon čega je bilo mnogo pitanja iz svih segmenata.

Kao sudionik ne mogu se oteti dojmu da na ovakvom skupu postoji "kemija" između državnih službi i ljudi koji bi trebali napraviti programe, izgleda da je ovaj proces fiskalizacije već davno trebalo napraviti jer očito postoji želja da se neke stvari reguliraju.

Ovdje možete preuzeti dokument predstavljanja pravnog aspekta prijedloga Zakona o fiskalizaciji koji smo preuzeli sa stranica Hrvatske gospodarske komore.

Želio bih dati svoj komentar koji se odnosi na korisnike koji su dužni fiskalizirati svoje poslovanje, a koje evo redovno na mnoge načine informiramo i dajemo im prijedloge za dobru pripremu kako bi jednostavno i bezbolno prešli na ovu veliku promjenu, no moram primjetiti da se pojavljuje mnoštvo prodavača koji već prodaju fiskalne blagajne iako još ni Zakon nije izglasan, a samim tim se do kraja ne zna sve, dakle nitko nema gotov program za fiskalnu blagajnu, ali niti budući obveznici fiskalizacije se ne trude pribaviti potrebane uređaje koje će morati imati niti pokušavaju osigurati neki plan kad će što učiniti. Nažalost svi misle da će ukoliko sam zakon bude izglasan s 01.01.2013. nazvati servis te dobiti "novu blagajnu" što smatram da će stvoriti puno problema zbog opširnosti posla oko fiskalizacije i velikog broja korisnika koji već sa 01.01.2013. moraju raditi s novim sustavom, a ne da ga tek onda naruče.

Dakle dragi obveznici pet do dvanaest je i vrijeme je da se pripremite, jer kao što vidimo Porezna uprava za sada je napravila sve na vrijeme, hoćete li i Vi jer iz riječi Gospođe Vuraić Kudeljan neće biti popuštanja ni u kom pogledu.


Natrag