Novosti

Fiskalizacija - Bez računa se ne računa

Objavljeno: 8. siječnja 2013. - 9:27:29

Kratak osvrt na početak fiskalizacije i naša mišljenja

Prije svega svim našim korisnicima fiskalnih blagajni i posjetiteljima ovih web stranica želimo sretnu i uspješnu Novu 2013. godinu. Početak fiskalizacije prošao je više - manje "bez problema" no ima tu podosta zamjerki od testnog okruženja koje je samo djelomično testno jer se ne može provjeriti da li je podatak koji smo poslali i uistinu došao tamo, pa sve do situacije ako imate krivo vrijeme na računalu, a ne daj Bože godinu, da pojma nemamo kako će se to u poreznoj upravi zaprimiti.

Pitamo se zašto vrijeme zaprimanja nije ono koje je porezna "vidjela" na svom serveru i čemu unostiti sve navedene podatke na web stranici za provjeru računa?  Zar ne bi bilo dovoljno unjeti ZKI (Zaštititni Kod Izdavatelja) obveznika ili JIR (Jedinstveni Identifikator Računa) pa da porezna odgovori da li je račun zaprimljen ili ne i iznos koji su zaprimili?

Sada kada se dobije uvid u napredak provođenja "fiskalne reforme" treba sjesti i vidjeti što treba poboljšati, ali definitivno porezna uprava je položila što se tiče brzine odgovora sa servera i za sada sve radi dobro.

Moramo priznati da smo i mi implementirali naš program i nismo imali većih problema, ali nekako se ne možemo oteti dojmu da je ipak trebala porezna napraviti neku vrstu provjere svih tih programa na tržištu te je trebala bar provjeriti da li program dobro šalje i prima podatke, pa je onda trebala izdati neki  "certifikat" da program radi ispravno prema zahtjevima porezne uprave.

Obavijesti o fiskalizaciji i dalje možete pratiti na:
http://www.porezna-uprava.hr/fiskalizacija/fiskalizacija.asp

Provjera računa na:
http://fiskal-provjera.porezna-uprava.hr/provjeraracuna


Natrag